Musea van de wereld die je niet mag missen

Louvre (Parijs)
Een legendarisch museum Onder de duizenden musea ter wereld zijn er enkele die geen enkele reiziger niet bezoekt. Zoals de 20 meest gevraagde, die deel uitmaken van de ranglijst van ‘De 500 beste plaatsen ter wereld om te reizen’, opgesteld door de reisexperts van Lonely Planet. Het is waar dat veel van die miljoenen toeristen elk jaar het Louvre bezoeken, de eerste op de lijst, op zoek naar de Mona Lisa van Leonardo da Vinci en de Venus van Milo. Daarna dwalen ze doelloos door deze enorme galerij vol artistieke wonderen, gehuisvest in een 12e-eeuws gebouw dat bijna net zo interessant is als de tentoonstellingen die het organiseert. De glazen piramide van Ieoh Ming Pei kreeg veel kritiek toen hij werd geïnstalleerd, maar die nevenschikking van ultramoderne architectuur met de historische achtergrond weerspiegelt de eclectische selectie van 35.000 internationale kunstwerken en antiek die in het Louvre te vinden zijn.

Hermitage (Sint-Petersburg)
De schatkist We komen binnen in een van de oudste en meest uitgebreide musea ter wereld, met een uitzonderlijke collectie van onschatbare kunstwerken en architectonische wonderen. Het werd in 1764 door keizerin Catharina de Grote gebouwd om haar privécollectie te huisvesten en bevat momenteel meer dan drie miljoen stukken. Het is gehuisvest in het gouden en groene Winterpaleis en omvat vijf bijgebouwen aan de rivier (allemaal imposant). Van labyrintische zalen en verfijnde kamers vol artistieke schatten uit alle tijdperken, het dak van het museum herbergt alles, van Egyptische oudheden tot hedendaagse installaties; werken van oude meesters, impressionisten en postimpressionisten; Fabergé-eieren en meer onschatbare iconen dan je je kunt voorstellen. Het is niet moeilijk om overweldigd te worden door de rijkdom van dit iconische gebouw in Sint-Petersburg, dat zich luxueus uitstrekt langs de oevers van de rivier de Neva.

Tate Modern (Londen)
Monolith of Modern Art Vijf miljoen bezoekers per jaar kunnen niet verkeerd zijn. The Tate Modern (www.tate.org.uk) in Londen is de meest bezochte galerie voor hedendaagse kunst ter wereld. Niet alleen voor kunst, hoewel het aanbod aanzienlijk is, met werken van Rothko, Matisse, Warhol, Pollock, Hirst…; ook vanwege de industriële architectuur van het 200 meter lange gebouw, een voormalige elektriciteitscentrale gebouwd in de jaren 40. Misschien draagt de locatie bij, aan de zuidelijke oever van de Theems. En vanaf dit jaar is er nog een andere reden om te bezoeken: de verbluffende uitbreiding van 11 verdiepingen aan de zuidkant (The Switch House, ontworpen door Herzog & De Meuron, foto), die de tentoonstellingsruimte heeft verdubbeld. Je moet je bij je bewonderaars aansluiten en beslissen welke werken het beste zijn.

Metropolitan Museum of Art (New York)
Kunst en avant-garde De capaciteit van het Metropolitan Museum (www.metmuseum.org) om te prikkelen, los te koppelen en te inspireren, heeft het tot een van de meest populaire musea ter wereld gemaakt. Elk jaar bekijken zes miljoen mensen de collecties Egyptische kunst, Europese en Amerikaanse schilderkunst, oude Griekse beeldhouwkunst, Afrikaanse en Oceanische maskers en middeleeuwse wapens. Het is een autonome en complete culturele entiteit op zich. De finishing touch is de daktuin, met sculpturen en een spectaculair uitzicht op Central Park.

Old & New Art Museum (Hobart, Australië)
Kunst aan het einde van de wereld In hoeveel musea kun je dolfijnen in het water zien spelen als we aan boord van een boot naderen? Een van ‘s werelds meest gewaardeerde centra voor moderne kunst is het Old & New Art Museum (mona.net.au) in Hobart, de hoofdstad van de Australische staat Tasmanië. Toen miljonair professionele gamer David Walsh iets wilde geven aan de stad waarin hij opgroeide, kon niemand voorzien wat hij zou doen. Eerst bouwde hij een wijnmakerij, Moorilla; dan een brouwerij. En tien jaar later gaf hij de architect Nonda Katsalidis de opdracht om het Museum voor Oude en Nieuwe Kunst (MONA) te bouwen. Zijn ingenieurs groeven en ontgonnen 60.000 ton aarde en Walsh vulde de grot met voorwerpen die hij in de loop der jaren had verzameld. Van pijlpunten uit het stenen tijdperk tot Romeinse munten en avant-garde kunstinstallaties zoals ‘Amarna’ van James Turrell.

You may also like

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *