Hoe de pinda veranderde van een offer voor de goden tot voedsel voor de armen

De wereld van vóór de 16e eeuw is moeilijk voor te stellen, vooral als het om eten gaat.

Italianen gekookt zonder tomaten; geen aardappelen waren Frans; de Hongaren hadden geen paprika; de oosterlingen wisten niet hoe fel pittig kon zijn en de Zwitsers schepten niet op over hun chocolade.

Inheemse planten van heel Amerika bereikten beetje bij beetje de potten van Europa, Afrika en Azië nadat Christoffel Columbus het continent binnenkwam en culturen transformeerde.

De lijst is niet alleen rijk en voedzaam, maar ook divers en heerlijk.

Naast die tomaten kwamen paprika’s en daarna chili, avocado’s, ananas en papaja’s; naast aardappelen, yucca’s en maïs; naast cacao, vanille en tot nu toe zo modieuze quinoa, amarant en chia …

Maar er is iets dat we, hoewel het in de inventaris is opgenomen, vaak vergeten te vieren wat het verdient, ondanks dat het fundamenteel was voor pre-Spaanse beschavingen en, net als eerdere lekkernijen, nog steeds aanwezig is op de tafels van de vier hoeken van de wereld: de pinda of aardnoot.

En hoewel we het in hun geheel of gemalen consumeren, zout of zoet, duidelijk of verborgen, kennen velen van ons het niet goed.

Wist je dat het geen noot is maar een peulvrucht?

Wie werd geboren in Zuid-Amerika, werd meer dan 7,5 millennia geleden gedomesticeerd en kwam 2 jaar geleden aan in Meso-Amerika?

Of dat het blijkbaar om een of andere mysterieuze reden naar Europa, Afrika en Azië reisde voordat het op Amerikaanse bodem terechtkwam?

En dat is niet het enige verrassende.

Uitgegraven
Arachis hypogaea, die we vol vertrouwen pinda’s, pinda’s, pinda’s of caguate noemen, heeft verschillende voordelen van wat wel ‘de meest succesvolle immigrant in de geschiedenis’ wordt genoemd: de aardappel.

Het groeit zonder veel complicaties, reist ongestoord en is zeer voedzaam.

Bovendien is het een verborgen schat onder de grond, hoewel het, in tegenstelling tot de aardappel, geen wortel is.

You may also like

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *